Izaberite stranicu

Vodic kroz zasladjivače na keto ishrani (stevija, eritritol, ksilitol, maltitol, izomalt)

 

 

Stevija

 

Stevija predstavlja prirodni zaslađivač koji ne deluje na krv i nije štetan. Ova biljka je lekovita i poseduje antibakterijsko, protivupalno i antikancerogeno dejstvo. Stevija je do nedavno bila zabranjena za konzumaciju, pre svega zbog korporativnih interesa velikih kompanija.

 

Američka organizacija za hranu i lekove tokom 2008. godine je ukinula zabranu ovog zaslađivača, tako da su sada slatki glikozidi iz stevije su sigurni za upotrebu. Međutim, prilikom konzumacije ovog zaslađivača bi ipak trebalo biti oprezan, naročito ukoliko steviju počnu proizvoditi velike multinacionalne kompanije, te budu deklarisale dodatne pozitivne karakteristike na istu.

 

Stevija ne sadrži kalorije, kao ni ugljene hidrate sa glihemijskim indeksom. Preporučuje se dijabetičarima. Neškodljiva je za organizam.

 

Stevija ima sledeće pozitivne osobine za zdravlje čoveka:

 

  • sprečava nastanak raka
  • pozitivno deluje na probavni trakt
  • smanjuje masnoću u krvi i visok krvni pritisak
  • snižava nivo šećera u krvi
  • oporavlja organizam nakon gripe i prehlade
  • utiče na detoksikaciju organizma
  • reguliše probavu
  • jača imunitet organizma

 

Eritritol

 

Eritrol je prirodni zaslađivač. U prirodnom okruženju možemo ga naći u kruški, lubenici, grožđu. Nalazi se i u ljudskom organizmu (tkivima i telesnim tečnostima). Eritritol je ukusa sličnog šećeru, međutim ima 30% manje slasti od šećera. Glikemijski indeks mu je 0, odnosno uopšte ne podiže nivo glukoze u krvi.

 

Eritritol ima sledeće pozitivne osobine za zdravlje čoveka:

  • prirodni je zaslađivač
  • ne podiže nivo šećera u krvi
  • potpuno je bezbedan za upotrebu
  • lako je svarljiv
  • ima svojstva antioksidansa
  • nema poznatih neželjenih dejstava

 

 

Ksilitol

 

Ksilitol je veoma pogodna zamena za šećer. Poseduje odlična svojstva prilikom održavanja zdravlja zuba. Ksilitol takođe pruža dodatnu zaštitu na način da koja poboljšava sve postojeće vidove prevencije. Efekti upotrebe ksilitola su dugotrajni.

 

Ksilitol ima sledeće pozitivne osobine za zdravlje čoveka:

 

  • ima pozitivan uticaj na zubnu gleđ
  • štiti proteine iz pljuvačke
  • osvežava dah
  • smanjuje infekcije u ustima

 

Maltitol 

 

Malitol ima sledeće pozitivne osobine za zdravlje čoveka:

 

Malitol je šećerni alkohol koji se u praksi koristi kao zaslađivač. Malitol ima oko 75-90% slatkoće saharoze (stonog šećera), kao i skoro identična svojstva.

 

  • koristi se kao zamena šećera jer ima manju kalorijsku vrednost,
  • ne doprinosi raspadanju zuba,
  • u manjoj meri utiče na nivo krvne glukoze.
  • njegova velika slatkoća omogućava njegovu upotrebu vez mešanja sa drugim zaslađivačima.
  • manifestuje zanemarljiv efekat hlašenja odnosno pozitivna toplota rastvaranja u poređenju sa drugim šećernim alkoholima.

 

 

Izomalt 

 

Izomalit je zamena za šećer. To je prirodna materija koja je bezopasna i takođe pogodna za svakog ko želi ograničiti unos šećera. Izomalt pripada grupi prirodnih zaslađivača, organizam ih lako usvaja i obezbeđuje organizmu potrebnu energiju. Za razliku od izomalta, mnoge sintetičke zamene, poput je saharia i aspartama, nemaju energetsku vrednost i ne usvaja ih organizam

 

.Izomalt ima prirodni ukus čistog šećera, a takođe doprinosi boljem ukusu u ustima. Izomalt štiti zube od kvarenja, jer poseduje stabilnu molekularnu strukturu i ne predstavlja plodno tle za razvoj mikroorganizama u ustima.

 

To je tako jer bakterije ne mogu da koriste izomalt, tj. nemogu da se hrane njime, pa samim tim ne uspevaju da stvore štetne kiseline za zube. Istovremeno, ovaj zaslađivač smanjuje stvaranje zubnog kamenca i potpomaže stvaranje zubne gleđi.

 

Izomalt ima sledeće pozitivne osobine za zdravlje čoveka:

 

  • mnogo se sporije, te u manjem stepenu razlaže u poređenju sa šećerom, što je vrlo važna prednost, pogotovo za dijabetičare.
  • sadrži dva puta manje kalorija od šećera.
  • podstiče rad želuca
  • pojačava prirodni ukus namirnica.