Ketogena dijeta ima vrlo ograničen obim ugljenih hidrata, odnosno podrazumeva vrlo nizak sadržaj ugljenih hidrata, što podrazumeva drastično smanjenje unosa ugljenih hidrata i njihovu zamenu mastima. Ovakvo smanjenje ugljenih hidrata dovodi metabolizam čoveka u stanje zvano ketoza.U ovakvom stanju ljudski organizam postaje neverovatno efikasan pri sagorevanju masti u energiju. Organizam takođe pretvara masti u ketone u jetri, što je može snabdevati potrebnom energijom za mozak. Ketogena dijeta može da dovede do smanjenja šećera u krvi, te nivoa insulina. Ova pojava ima brojne zdravstvene koristi. 

Jabukovo sirće sadrži sve hranljive hranljive i biološki vredne sastojke divlje jabuke osim šećera (glukoze i fruktoze) koji previru pod dejstvom bakterija sirćetnog vrenja u sirćetnu kiselinu i druge organske kiseline.Redovna upotreba jabukovog sirćeta pomaže u određenim slučajevima kada je reč o gojaznosti, omogućava takođe da se suvišak masnog tkiva utroši u telu na način da isto sagori i da se više ne nagomilava. Takođe, jabukovo sirće pomaže pri varenju masti, te ovaj napitak bi trebalo popiti po uzimanju masne hrane. Spoj kalijuma sa drugim mineralima kakav postoji u jabukovom sirćetu igra i veoma značajnu ulogu i kad je reč o podizanju imuniteta organizma i otpornosti prema infekcijama respiratornih organa, a takođe može se koristiti za lečenje bolesnog grla (ispiranje), zapaljenje sinusa (inhalacija), kao i za uklanjajnje sluzi i gnoja iz respiratornih puteva.

Posebna prednost izbora jabukovog sirćeta je činjenica da je on baziran na prirodnim osnovama koje ne mogu nauditi ljudskom organizmu i predstavlja idealan dodatak dijeti jer ne šteti zdravlju.

Jabukovo sirće za keto dijetu je sve popularnije zahvaljujući ovim svojstvima:

  • Jabukovo sirće podstiče ubrzanje metabolizma i brže sagoreva masti, zbog svih organskih enzima koji se nalaze u njemu.

 

  • Jabukovo sirće jača imuni sistem i podržava zdravu telesnu težinu, jer je puno vitamina, minerala, dobrih kiselina i korisnih enzima kao što su sirćetna kiselina, aminokiseline, potaš i pektin.

 

  • Sirćetna kiselina koja se nalazi u jabukovom sirćetu poboljšava upijanje gvožđa iz hrane. Ukoliko imate dovoljno gvožđa u ishrani, doći će do poboljšanja cirkulacije i održavanja organizma u top formi.

 

  • Jabukovo sirće sprečava prejedanje i suzbija apetit a to je veoma važno za mršavljenje.

 

  • Redovnim unosom jabukovog sirćeta, doći će do sniženja nivoa holesterola, i usput, sagorevanja kalorija.

 

  • Jabukovo sirće je dobro za varenje jer eliminiše toksine i izbacuje štetne materije iz creva i debelog creva.

 

  • Jabukovo sirće onemogućava zadržavanje vode, i nadimanje koje se javlja sa njim.

 

Ono što je vrlo bitno reći kada se radi o potencijalnim pogodnostima unosa jabukovog sirćeta na keto dijeti važno je naučiti kako ga unositi. Obzirom na visoku kiselost sirćeta, kao i na veliku kolićinu kiseline koju sadrži, ono što je univerzalno pravilo za sirće je da je neophodno da se razblažuje pre konzumacije.Takođe trebalo bi i napomenuti da dolazi do pojave koja se naziva keto „grip“, koji se javlja dok se telo prilagođava trošenju masti. U ovakvoj situaciji preporučuje se velika količina salate – puna činija, jer treba uneti kalijum da isprati masti bez posledica, a jabukovo sirće će pomoći da se minerali iskoriste.

Jedina potencijalna komplikacija kod ketonske dijete je steatotična jetra, a taj problem se lako rešava dodavanjem u ishranu dosta svežeg, neskrobnog povrća. I to najčešće zelenog povrća koje ima gorkast ukus, a taj ukus može biti prikriven divljim borovnicama, kupinama itd. Odnosno, povrćem koje ima dosta kalijuma, kao i upotrebom pravog jabukovog sirćeta. Naravno ovo sve važi za odrasle, zdrave osobe koje imaju višak kilograma i žele da ih izgube.