Keto dijeta i jogurt su pojmovi koji često izazivaju nedoumice. Naime, ima mnogo različitih informacija koje se vezuju za ovaj mlečni proizvod. Jogurt se nekada smatra zdravom namirnicom, a nekada nas savetuju da ga izbegavamo. Takođe, spisak sastojaka jogurta te lako može zbuniti, a ponekad i obmanuti. Na sve to, postoji mnogo brendova, ukusa, vrsta i nije lako da odrediš koji je zaista dobar za tebe. Pogotovo kada si na keto dijeti.

Zato smo pripremili tekst koji će ti pomoći da se rešiš sumnje kada su keto dijeta i jogurt u pitanju.

Šta je jogurt?

Ponekad je određene namirnice mnogo lakše napraviti nego što misliš. Jogurt je jedan od njih.

Jogurt je mlečni proizvod koji se proizvodi bakterijskom fermentacijom mleka. Najčešće je u pitanju kravlje mleko, ali može se koristiti i kozje i ovčje mleko. Veganske opcije podrazumevaju jogurte napravljene od bademovog ili kokosovog mleka.

Bakterijska fermentacija se dešava tako što bakterije, poznate kao jogurtne kulture, pretvaraju laktozu iz mleka u mlečnu kiselinu. Ova mlečna kiselina daje jogurtu karakterističan ukus i kremastu teksturu.

Da, toliko je lako napraviti jogurt. Naravno, postoje varijacije u procesu i sastojcima, ali je osnova nastanka jogurta veoma jednostavna.

U čemu je onda razlika između“običnog“ jogurta i grčkog jogurta? Evo odgovora.

Kao što smo već naveli, običan jogurt se proizvodi fermentacijom mleka uz prisustvo bakterija. Kada mleko fermentiše, dobijeni jogurt će imati višak tečnosti. Ovu tečnost je potrebno procediti. To je potrebno obaviti dva puta kako bi se ispustio tečni deo surutke iz mleka.

Kada je u pitanju grčki jogurt, on se takođe proizvodi fermentacijom mleka sa bakterijskom kulturom. Ali, ovaj jogurt je potrebno procediti tri puta. Zato je grčki jogurt gušći od običnog. Tačnije, grčki jogurt ima gustinu koja ga stavlja između običnog jogurta i sira. Zbog procesa ispuštanja tečne surutke, grčki jogurt ima manje ugljenih hidrata. Naime, uklanjanjem surutke, uklanja se i laktoza koja je izvor ugljenih hidrata.

U redu, sada znaš osnove o jogurtu i vreme je da pričamo o tome kako se „slažu“ keto dijeta i jogurt.

Keto dijeta i jogurt – da li je dozvoljen jogurt?

Kratko i jasno: Da.

Naravno, ukoliko je u pitanju prava vrsta jogurta i odgovarajuća veličina porcije.

Kvalitetan keto jogurt je odličan izvor proteina i zdravih masti. Uz to, pažljivo odabrani jogurt sadrži relativno malo ugljenih hidrata. Dakle, određeni jogurti jesu pogodni za keto ishranu i svakako ih možeš uključiti u keto recepte koje pripremaš.

Prednosti upotrebe jogurta u keto dijeti

Jogurt može pomoći u smanjenju apetita jer zbog svoje teksture stvara osećaj sitosti. Upotreba jogurta ima još prednosti:

 • Visok sadržaj proteina – Unos proteina na keto dijeti pomaže u mršavljenju, ubrzava metabolizam i pomaže u suzbijanju apetita. Jogurt je odličan izvor proteina, pogotovo ako se odlučiš za grčki jogurt.
 • Visok sadržaj masti – Kada je keto dijeta u pitanju, možemo reći da se ona zasniva na mastima. Kako neki punomasni jogurti sadrže čak preko 50 % kalorija iz masti, oni su sjajan izbor za tvoju dijetu.
 • Probiotici – Probiotici su upravo ono po čemu se jogurt razlikuje od mleka. Oni su od velikog značaja za normalno, uravnoteženo funkcionisanje creva. Ove dobre bakterije iz jogurta ti pomažu u regulisanju imunološke funkcije i doprinose zdravom varenju.
 • Izvor vitamina i minerala – Jogurt je sjajan izvor vitamina B i D. Vitamin B je dobar u borbi protiv bolesti srca, a vitamin D jača tvoje kosti. Jogurt sadrži i minerale poput kalcijuma i kalijuma koji pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska i metabolizma.

Keto dijeta i jogurt – koji odabrati?

Naš savet za izbor jogurta pogodnog za keto ishranu je punomasni grčki jogurt bez dodataka.

Zašto baš grčki jogurt? Već smo naveli da se u procesu nastanka grčkog jogurta on dodatno cedi, pa je i prisustvo laktoze (mlečnog šećera) u njemu znatno manje. Takođe, manja je verovatnoća da grčki jogurt sadrži mleko u prahu i druge aditive.

Ukoliko se odlučiš da uključiš jogurt u svoju keto ishranu, u sledećoj kupovini traži:

 • Prirodno fermentisan jogurt
 • Nezaslađeni jogurt (ili ukoliko je zaslađen neka to bude keto zaslađivač poput stevije)
 • Jogurt sa najvišim sadržajem masti – punomasni grčki jogurt je sjajan izbor.

Izbegavaj:

 • Jogurt sa dodatkom šećera i kaloričnih zaslađivača (fruktoza, pirinčani sirup, voćni sok)
 • Nemasni jogurt
 • Jogurt „u grčkom stilu“ – Iako zvuči slično kao „grčki jogurt“ on to nije. Ovaj jogurt nema dodatne proteine i sadrži dosta zgušnjivača.
 • Jogurt sa veštačkim bojama, aromama i drugim hemijskim dodacima

Dakle, pažljivo čitaj etikete i spisak sastojaka. Što je jednostavniji spisak sastojaka, to je bolje za tebe. Mleko, jedan ili dva dodatna sastojka i jogurtne kulture su sve što ti je potrebno u jogurtu. Izbegavaj jogurte sa mnogo sastojaka i konzervansa.

Keto dijeta i jogurt mogu biti sjajni saveznici u tvojoj borbi ka smanjenju kilograma i održavanju zdravlja tvog organizma. Kada se uz to pridržavaš pravog programa za tebe – uspeh je garantovan. Zato, pronađi jogurt koji ti najviše odgovara i uživaj u zdravoj, ukusnoj namirnici.

Čitaj i dalje naš Blog gde te čeka još korisnih saveta o keto ishrani. Ukoliko imaš nedoumicu ili pitanje o temi Keto dijeta i jogurt ili o Keto ishrani piši nam u mail, rado ćemo ti odgovoriti.