Ružičasta himalajska so od davnina je bila poznata po svojim zadivljujućim lekovitim svojstvima, a u moderno doba sve se više probija na svetsko tržiše.

Zapadni svet u kom živimo nije bio toliko svestan beneficija koje ova interesantna slana kompozicija ima za ljudsko zdravlje, sve do buđenja danas progresivnoog trenda vraćanja priridnim načelima života i potrage za isceljenjem od mnogih, nažalost štetnih tvorevina ubrzanog tehnološkog razvoja, koji ima svoje velike prednosti, ali i nikako zanemarljive mane po naše opšte blagostanje na planeti Zemlji.

Himalajsku so su cenili mnogi lekari i iscelitelji Starog sveta i drevnih kultura, a mi govorimo o njenim korisnim svojstvima u savremeno doba.

Himalajska so od davnina do danas

Pre više od dve stotine miliona godina, u osvit nastanka sveta koji danas nastanjujemo, dva ogromna zemljišna masiva su se prvi put susrela. Sudar dva kontinenta, tla današnje Indije i ogromnog masiva Evroazije, kreirao je jedan od najvećih planinskih lanaca na planeti, veličanstvene Himalaje.

So, nataložena na prostranom okeanskom dnu se pri ovakvim tektonskim pokretima izdigla bliže površini vode; tokom ovog složenog procesa došlo je do promene u kretanju kristala soli. Kako su se kristali soli kretali ka površini vode, spontano su se mešali sa magmom, usled čega su usput sakupili pravo bogatstvo dragocenih komponenti. Upravo zbog ovog čudesnog prožimanja himalajska so ima lepu svetlo ružičastu nijansu i blag sumporasti miris.

Bogata kompozicija himalajske soli nastala na ovaj način zaslužna je za prepoznatu vrednost ove korisne prirodne supstance. Poštovali su je mnogi znalci Starog sveta i bila je veoma cenjena u različitim kulturama. Ajurveda, majka svih medicinskih znanja i praksi, nazivala ju je kala namak, što na sanskritu znači ‘crno zlato’, zbog crno-crvenkaste boje koju ovi kristali imaju u svojoj sirovoj formi. Istorijski izvori svedoče o tome da je himalajska so bila veoma popularna među kraljevskim i plemićkim porodicama u Staroj Indiji, a vrednovali su je i koristili i drugi veliki vladari antičke Evroazije. Jedno od imena svetske istorije za koje znamo da je duboko cenilo himalajsku so jeste ime velikog osvajača, Aleksandra Makedonskog.

Osim što je vrednovana zbog svojih neverovatnih lekovitih svojstava o kojima ćemo pričati, himalajska so je smatrana toliko dragocenom da je nekada korišćena i kao sredstvo plažanja i razmene, u Rimu i drevnoj Koreji, na primer. Ovo prekrasno bledoružičasto zlato smatrano je veoma retkom i vrednom supstancom u stara vremena.

U moderno doba, popularnost himalajske soli uzime sve više maha. Smatra se jednom od najzdravijih formi soli poznatih savremenom društvu. U skladu sa rastućim trendovima ponovnog otkrivanja važnosti i blagodati drevnih učenja baziranih na principima Majke Prirode, himalajska so se sve više koristi u lečenju, ishrani i u druge svrhe.

Sastav himalajske soli

Najveća prednost himalajske soli jeste njena obogaćena kompozicija. Brojna savremena naučna istraživanja i medicinska ispitivanja potvrđuju njenu vrednost i prednost nad ostalim tipovima soli koje se koriste u ljudskoj ishrani i životu. Himalajska so se brže metaboliše u ljudskom organizmu i ne povećava koncentraciju kalijuma i natrijuma u našoj krvi, što je od izuzetnog značaja za održavanje zdravog nivoa krvnog pritiska, jednog od najvažnijih faktora opšteg zdravstvenog stanja čoveka.

Prema podacima sakupljenim iz brojnih naučnih ispitivanja sastava himalajske soli, ona sadrži veliko bogatstvo korisnih materija u tragovima, u poređenju sa kuhinjskom solju, na primer.

  • Himalajska so sadrži između 82 do 92 korisne materije u tragovima, dok obična kuhinjska so sadrži samo 2;

U bogatom sastavu himalajske soli mogu da se pronađu tragovi brojnih veoma važnih komponenti, koje igraju veliki značaj u normalnom funkcionisanju ljudskog organizma i telesnim procesima. Između ostalih, himalajska so sadrži tragove gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i bakra. Sadržaj gvožđa u himalajskoj soli objašnjava njegovu prekrasnu svetlo ružičastu boju.

Prednosti himalajske nad drugim tipovima soli

Himalajska so se sa punim pravom smatra najboljim oblikom soli za ljudsku upotrebu i najmanje štetnim, kada je uporedimo sa drugim varijantama koje se svakodnevno koriste, najviše u ishrani, ali i u druge svrhe.

Inače, količina soli koju prosečan čovek unese u svoj organizam u toku jednog dana daleko premašuje potrebe našeg tela. Ovo ‘predoziranje’ solju je generalno opšte prisutna pojava i na nju ne obraćamo mnogo pažnje, osim ukoliko se preterani unos soli ne ispolji u obliku neke zdravstvene smetnje.

  • Savremeni čovek Zapada prosečno unosi i do tri puta više soli nego što je telu potrebno na dnevnoj bazi;

Našem telu jeste potrebna izvesna količina soli na dnevnoj bazi, mada obično preterujemo; u proseku nam nije potrebno više od 4-6 gr soli. Nažalost, velika količina soli koju unosimo je često skrivena u procesuiranoj hrani, baš kao što je slučaj i sa šećerom, pa nismo ni svesni u kojim tačno količinama je unosimo. Uobičajeni oblici soli koji se koriste u svakodnevnoj ishrani i pri kuvanju uglavnom se sastoje od čistog natrijum-hlorida, koji obično čini oko 99% sastava soli u regularnoj upotrebi. Pošto većina ljudi nije svesna realnog unosa soli, to rezultira zabrinjavajućim koncentracijama natrijum-hlorida u našem sistemu.

  • Prevelika količina natrijum-hlorida u ishrani vodi nizu kardiovaskularnih problema i može ozbiljno da ugrozi zdravlje;

Natrijum-hlorid je ekstremno opasan za ljudsko zdravlje, ukoliko se unosi u preteranim količinama. Himalajska so takođe sadrži natrijum-hlorid, ali uključuje i niz korisnih materija koje se ne mogu naći u drugim oblicima soli. Česte su rasprave o tome koji tip soli je najbolji i zašto ga treba koristiti. Morska i kamena so, na primer, obično se smatraju boljom opcijom od kuhinjske soli. Međutim, sva tri tipa se gotovo stoprocentno sastoje od opasnog natrijum-hlorida, a najveći deo našeg prosečnog unosa soli potiče iz skrivenih izvora. Himalajska so takođe treba da se unosi ograničeno; njen bogati sastav i bolja mogućnost procesuiranja u telu ne znače da se treba upotrebljavati u većim količinama od drugih tipova, ali znači da od nje naše telo ima i dodatne koristi.

UPOTREBA I ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Na sreću, himalajska so je jedinstvena nova-stara alternativa drugim varijantama soli. Ova fina ružičasta so potiče iz naslaga himalajskog masiva; njen bogati sastav i očaravajuća boja potiču od vulkanske magme koja je milionima godina daleko u prošlost istekla u okean preko planinskih oboda.

Vulkanski materijal je obogatio kristale soli dragocenim i raznovrsnim prirodnim elementima i mineralima, zbog čega se himalajska so smatra pravim prirodnim blagom i veoma se ceni u ishrani, lečenju i za druge svrhe. Himalajska so poseduje jedinstvena svojstva, za razliku od ostalih tipova soli.

Čak i ako se generalno smatra da so sama po sebi nije preterano zdrava za ljudski organizam, interesantno je da himalajska so zapravo može da unapredi zdravlje. Zahvaljajući svojoj kompoziciji koja uključuje oko 90 koristnih elemenata u tragovima, himalajska so je zapravo više od soli. Evo za šta je sve dobra i kako se može koristiti.

Himalajska so za lice i telo

Himalajska so može da deluje i kao svojsvrsni eliksir mladosti, jer ona u bukvalnom smislu podmlađuje kožu, zbog čega je dobra da se koristi za negu lica. Ona čisti kožu i čini je blistavom, nežnom, elastičnom i baršunastom. Himalajska so ima snažnu moć detoksikacije, te tako pomaže da se koža na mnogo bolji način očisti i osveži, a za to je najbolje i najpraktičnije koristiti listiće soli.

Postoje recepti za pripremu tonika za lice od himalajske soli, ali je sasvim efikasno i kada se koristi kao so za kupku; isparenja himalajske soli će uticati na kožu i podmladiti je. Osim toga, dodavanje himalajske soli u toplu kupku će oporaviti čitavo telo, mišiće i samu kožu, te ćete se osećati vitalnije, svežije i puni energije.

Himalajska so za grlo i inhalaciju

Himalajska so se smatra jednim od efikasnih prirodnih preparata za ublažavanje problema sa respiratornim sistemom. Upotrebljava se za inhalaciju i efikasno osolobađa sinuse i disajne puteve. Pokazalo se da pomaže kod najrazličitijih oblika problema vezanih za respiratorni trakt, a ublažava čak i simptome astme.

Sve što je potrebno za ovaj blagi prirodni tretman jesu topla voda i himalajska so; zagrejte vodu do ključanja i potom u njoj rastvorite šolju himalajske soli, pustite da se prohladi i inhalirajte se na uobičajen način. Još jedna pogodnost himalajske soli u pogledu lečenja problema sa disajnim putevima jeste to što njeni kristali emituju negativne jone, što dodatno neguje respiratorni sistem.

Himalajska so za bebe i decu

Himalajska so je bogata dragocenim i korisnim mineralima i veoma se dobro apsorbuje u našem telu. Zahvaljujući ovom svojstvu i vrednom sastavu, korisna je i za zdravlje naših kostiju. Ona pomaže da se kosti bolje snabdeju korisnim nutrijantima, jača ih i čini manje podložnim povredama. Ovo je ključno za normalan rast i razvoj dece. Bebama ne treba dodavati so u ishranu pre prve godine života, a u kasnijem periodu je uvek bolja opcija odabrati hranljiviju himalajsku so.

Isto tako, smatra se da je ona bolja opcija i za trudnice. Ono što je važno zapamtiti jeste to da se uvek treba pridržavati preporučenog dnevnog unosa soli; himalajska so je zdravija alternativa, ali to nikako ne znači da treba da je koristimo u većim količinama.