Avokado je jako popularan širom sveta. Zato, gotovo svakodnevno slušamo o njegovom pozitivnom dejstvu i hranljivosti. Kao da se odjednom pojavio u našim prodavnicama i postao omiljeni sastojak u mnogim obrocima. Ali, zapravo, za šta je zdrav avokado i zašto je „u trendu“ jesti ovu namirnicu?

Ovde je sve što treba da znaš kada je avokado u pitanju.

Šta je avokado?

Avokado je tropsko voće koje raste u Južnoj i Srednjoj Americi.

Da, avokado je voće.

Ali, nema sladak ukus koji očekujemo od voća. Naime, njegov ukus je sličan ukusu putera i badema. Dakle, sam avokado je vrlo neutralnog ukusa. Ipak, kada ovom voću dodaš so ili limunov sok – ukus postaje jači.

Uz to, tekstura avokada je jako kremasta. Specifičan ukus i tekstura ga izdvajaju od drugih, „običnih“ namirnica. A sve to pruža mogućnost ovom zanimljivom voću da se „meša“ u razne recepte.

Avokado zdravlje – Za šta je zdrav avokado?

Avokado je veoma hranljivo voće i postoji mnogo činjenica koje potvrđuju njegovo pozitivno dejstvo.

Tako on sadrži skoro 20 vitamina, od kojih je izuzetno visok nivo vitamina C i E. Oni su snažni antioksidansi, a vitamin E štiti i zdravlje tvojih očiju. U avokadu se sadrže i minerali poput magnezijuma i cinka. Ovo su važni jer magnezijum štiti od bolesti srca, a cink ti pomaže na polju mišljenja i pamćenja.

Bitno je napomenuti da su razne studije dokazale da upotreba avokada smanjuje rizik za pojavu karcinoma grudi i prostate. Takođe, visok nivo folne kiseline u avokadu smanjuje rizik od moždanog udara.

Uzimajući u obzir sve ove benefite, postaje jasnije zašto je ovo tako popularno voće.

Kako se jede avokado?

Hajde da budemo iskreni, svi se pri prvom susretu sa ovim voćem pitamo: Kako se jede avokado?

Veoma jednostavno: Preseci plod na pola, uzdužno – tako da dobiješ dve približno jednake polovine. Izvadi košticu i pomoću kašike ili viljuške izdvoj jestivi deo ploda od kore. Nakon toga – tvoj avokado je spreman za jelo.

Treba da znaš da je ovo voće idealno za ekperimentisanje u receptima. Ipak, u kupovini treba izbeći nedovoljno zreo ili prezreo plod. Zato, biraj avokado sa korom tamno zelene boje. Takođe, plod treba da je delimično mekan pod prstima – tada je dovoljno zreo za upotrebu.

Avokado je najbolje jesti kada je sirov. Na ovaj način, svi njegovi hranljivi sastojci ostaju netaknuti. Zahvaljujući njegovoj kremastoj teksturi, možeš spremati namaze, smutije ili ga jesti u kriškama. Presečeni plod avokada, bez koštice, ima oblik male činije. Tako u ovu činijicu možeš smestiti dodatne sastojke i uživati u svom idealnom obroku. Pored ovoga, od avokada možeš da praviš supe, sokove, salate, umake.

Zbog njegovog neutralnog ukusa, on se vrlo lako kombinuje sa drugim namirnicama. Zato, pusti mašti na volju i pripremaj razne obroke sa avokadom.

Avokado i keto dijeta

Avokado je voće koje sadrži puno zdravih masti. A, keto dijeta se zasniva na unosu upravo zdravih masti. Zato je jasno da su ovo dvoje „stvoreni jedno za drugo“.

Evo 3 razloga zašto je avokado dobar za upotrebu u keto dijeti:

Izvor zdravih masti

Prosečan avokado, čija je masa 200 gr, sadrži oko 29 gr masti. Ovih 29 gr masti predstavlja čak 76% udela u ukupnom broju kalorija. Pored velike količine masti, prosečan plod sadrži 4% (4 gr) proteina i 20% (17 gr) ugljenih hidrata. Treba napomenuti da se u ovih 17 gr ugljenih hidrata sadrži čak 13gr vlakana.

Kao što vidiš, plod avokada u sebi sadrži jako mnogo masti. Ono što je specifično za ovo voće je da je mast avokada sastavljena od oleinske kiseline. Ova kiselina je jako bitna jer aktivira gen koji „naređuje“ trošenje masti u telu. Takođe, zdrave masti olakšavaju tvom telu da apsorbuje hranljive sastojke iz hrane koju unosiš. Ovo se posebno odnosi na vitamine koji su rastvorljivi u mastima – A, D, E i K.

Avokado za mršavljenje

Ukoliko želiš da izgubiš kilograme pomoću keto dijete – ova zelena voćka ti može dosta pomoći. Naime, nekoliko studija je dokazalo da konzumiranje polovine avokada dnevno može povećati osećaj sitosti. Na taj način unosiš manje kalorija i pomažeš svom organizmu u borbi protiv viška kilograma.

Poboljšava rad creva

Kao što smo već napomenuli, avokado sadrži i veliku količinu vlakana. Ovo su sjajne vesti za tebe ukoliko se pridržavaš jednog od keto programa. Naime, veći deo ovih vlakana čine nerastvorljiva vlakna. Ona ubrzavaju obradu nusprodukata varenja i sprečavaju pojavu zatvora. Tako ova voće povoljno utiče i na rad creva.

Nadamo se da smo ti približili ovu čudesnu voćku i uverili te da avokado zaslužuje svoju popularnost. Čitaj i dalje naš Blog i piši nam ukoliko imaš pitanja u vezi Upotrebe  avokada u ishrani ili Keto dijete. Tu smo za sve tvoje nedoumice.