Često dobijam pitanja tipa: „Kako alkohol utiče na mene dok sam na keto dijeti?“, „Da li moram da se odričem čašica vina, piva?“, „Hoće li alkohol prekinuti moju dijetu?“, „Kako utiče na jetru?“… Moj odgovor jeste sledeći: Da, kratkoročno će prekinuti dijetu. Vi popijete čašu alkohola, on stvara određene štetne materije u Vašem organizmu, i jetra ne može da obavlja uobičajenu funkciju razlaganja masti. Akohol utiče na jetru tako da je ona fokusirana na razlaganje štetnih materija koje on stvara u organizmu, i na taj način jetra pravi „pauze“ od fat burning-a, odnosno razbijanja masnih naslaga. Dakle, prekidanje postoji, ali samo na neko vreme. Ono što je sigurno tačno, trebaće Vam mnogo, mnogo manje količine alkohola da bi se napili. To može biti dobra stvar za one koji ne vole da troše mnogo novca u izlasku. Isto tako, sutradan, ukoliko niste preterali, organizam će se brže i lakše oporaviti. Napominjem: ukoliko niste preterali. Ukoliko ste se prepili, mamurluk i oporavak će biti otežan i trajaće duže, jer se telo neće tako lako vraćati iz stanja dehidratacije.

Da li različite vrste pića deluju drugačije na organizam?

Moji radoznali  pratioci žele da saznaju više, pa me pitaju koja vrsta alkohola šteti manje, a koja donosi negativnije uticaje, i da li se u stvari uopšte razlikuju… Možda Vas ovo iznenadi, ali pretežno žestoka pića važe za manje štetna, i to su: vodka, džin, rum, viski, tekila… pogotovo u kombinaciji sa kiselom vodom!Savet: posle čaše alkohola, popijte dve čaše vode, čisto da biste ublažili osećaj „ gorenja“ u stomaku.  Kada se radi o pivu, on Vam je najmanje prijateljski nastrojen, pogotovo kraft, domaća piva, iz prostog razloga što su ona visokokalorična i sadrže molekule glutena. U grupu nepoželjnih pića, zajedno sa pivom idu još i vino (istina jeste da crveno vino sadrži procenat antioksidanata, ali njihov efekat na organizam je neznatan, mali i slab, i osim toga u zavisnosti od vrste vina, jedna čaša može imati od 110 do 300 kalorija), tako da trudite se da ih izbegavate što više možete. Takođe, nemojte da Vas prevare tonik pića koje daju takav ukus da osećate kao da nisu teška i visokokalorična, ali to je netačno, itekako sadrže gomilu kalorija!

Koliko mi je puta nedeljno dozvoljeno da pijem?

Naravno, ukoliko planirate da konzumirate alkohol svako ili svako drugo veče, tu nema govora o napretku. Najbolje bi bilo da, dok ste na keto ishrani, alkohol uzimate samo jednom nedeljno. Prednost koju donosi ovo iskustvo „pijuckanja“ dok ste na keto dijeti jeste da se sami uverite koliko kul možete izgledati dok opušteno ispijate vaše piće, vodite zdravu ishranu, veseli ste i uživate, a znate da Vas sutra ne očekuje pakao zvani- mamurluk.

Zaključak

Dakle, opustite se, samo slobodno i opušteno, ne treba da budete roboti koji će se odricati određene doze zabave i užitka, ali imajte meru i ne zaboravite da Vam je keto dijeta u službi sve dok ste i Vi njoj.

Ovo je tabela najčešće konzumiranih pića:

Piće*na 100ml

NamirniceUHMastiProteiniKalorije
koka kola100040
konjak000500
pivo3.50040
rakija000222
vino crveno2.50085
vodka, džin000500
šampanjac00056
rum000230
vino belo2.50082
viski100240
sok od narandže110147
sok od jabuke120047
sok od grejpa90140
sok od šargarepe60128