Osnove gubitka težine

Trebalo bi znati koje su osnove gubitka težine, da bi mogli razumeti efekat unosa različitih namirnica u organizam. U tom kontekstu insulin je vrlo bitan faktor, tako da ukoliko je osoba u stanju da pravilno unosi insulin održavće uravnoteženu težinu. Nakon izlučivanja insulina iz pankreasa, ovaj enzim se sporo probija kroz krvotok, što olakšava unos ugljenih hidrata i glukoze. Obzirom da je hrana bogata ugljenim hidratima teška za organizam, ukoliko nema  ugljenih hidrata, ljudski organizam mora koristiti masti kao energiju, pa nije moguće ugojiti se ukoliko telo koristi masnoću kao gorivo, a ne skladišti je.

Jabukovo sirće

Samo mala količina jabukovog sirćeta ima neverovatno korisne efekte. Potrebno je samo 2 kašike pre obroka da bi se došlo do prirodne količine glukoze u krvi, a ukoliko osoba uzme istu količinu pre spavanja, nivoi glukoze će biti smanjeni. Brzo i jednostavno je uzeti tako malu količinu jabukovog sirćeta a takođe ukoliko se nekome ne sviđa ukus, ovaj sastojak može biti dodatak uz preliv za salatu. Bilo da se uzima samostalno ili uz obroke, efekti su identični.

Cimet

Cimet je dostupan u više varijanti, od najmanje slatkog, pa do vrlo slatkog. Bez obzira na  afinitet osobe prema slatkoći cimeta tokom svakog obroka, činjenica je da svaka vrsta cimeta smanjuje nivor šećera u krvi za neverovatnih 29%. Obzirom da je cimet jeftin i lako se može naći u bilo kojoj prodavnici namirnica, kao dodatak jelu ili pića zgodan je način da se ti ugljeni hidrati izbace. Cimet je dobar dodatak puteru od kikirikija kao kombinaciji sa visokim sadržajem masti koja je ukusna i jedinstvena.

Vežba

Vežbanje treba da bude zdrava komponenta svačije životne rutine. Aerobni trening, kao i trening snage imaju svoje prednosti, dok je trening visokog intenziteta onaj oblik treninga koji se oslanja samo na ugljene hidrate. Ukoliko osoba želi da eliminiše ugljene hidrate iz svog organizma neophodni su intenzivni treninzi. Intenzivni treninzi visokog intenziteta će iscrpiti nivoe glikogena.

Zašto je vežba tako efikasna u eliminaciji glikogena? Iz razloga što telo može skladištiti samo  600 grama istih. Čak i u slučaju da se određen deo glikogena pretvara u masnoću, do toga ne može doći ukoliko nema prekomerne količine istog. Ukoliko osoba redovno vežba, činjenica je da utiče na glikogene, tako da ga eliminišet iz svog organizma. Čak i pola sata hoda je efikasno u redukciji glikogena, jer na taj način telo iscrpljuje te zalihe pre nego što ih pretvori u mast. Ukoliko osoba ide na keto, nema viška glikogena koji bi se mogao iscrpiti, te telo započinje trošenje masti, te dolazi do brzog smanjenja težine. To je razlog zbog kog dolazi do gubljenja težine kod niskog unosa ugljenih hidrata.

Povremeni post i čišćenje organizma

Ljudski organizam troši masne naslage tokom određenog perioda vremena, povremeno čak i u  trenucima koje osoba najmanje očekuje. Ukoliko ljudski organizam koristi hranu bogatu mastima a redovno vežba, doći će do smanjenja zalihe glikogena, a dodavanje intermitentnog posta kao načina ishrane bio bi pametan potez. Na isti način na koji se masnoća koristi tokom vežbanja, ona se koristi tokom perioda gladovanja, na način da dolazi do smanjenja zaliha glikogena. Intermitentni post ima mnoge oblike.

Čišćenje organizma je jedan od oblika posta koji će brzo vratiti vitalnost ljudskom organizmu, jer samo treba smanjiti unos hrane na jedan ili dva dana. Ukoliko je ljudski organizam u režimu posta, masti brzo sagorevaju, tako da čišćenje nije samo odličan uvod u post, već i odličan način da se organizam oporavi od preteranog unosa hrane.