Izaberite stranicu

Neki ljudi jednostavno ne piju mleko.

Ima mnogo razloga zašto. Možda imate intoleranciju na mlečne proizvode, možda vam se ne sviđa ukus kravljeg mleka ili mislite da je kravlje mleko nezdravo.

Nećemo osporavati razloge zašto ali činjenica je da mnogo ljudi treba ili želi alternativu za mleko. Voda je odlična za piće, ali nam ne može zameniti mleko u receptima ili kafe napicima. Treba nam nešto nejasno belo i dovoljno gusto da prođe kao mleko.

Dobra vest je da postoji mnogo dobrih izbora. Ako želite nešto da popijete, koristite u sokovima ili dodajete kafi, postoji mnogo različitih biljnih mlijeka koje mogu poslužiti kao zamena za standardno mleko.

Loša vest je da je većina biljnih mleka obično veoma nisko hranljiva. Osnovni sastojci ovih mleka na bazi biljaka – bademi, indijski orah, semena konoplje i tako dalje – sami po sebi su veoma hranjivi, ali mleko od badema nije badem, kao što ni mleko od konoplje nije seme konoplje. Ovo nije iznenađujuće kada razmišljate o tome kako se pravi mleko od orašastih plodova: mešanjem plodova sa puno vode i kasnijim ceđenjem kako bi se dobilo mleko. Pogledajmo najpopularnija alterntivna mleka i uporedimo njiove hranljive materije

Bademovo mleko

Ovo je najpopularnica opcija zamenskog mleka.. Zvuči kao odlična ideja. Bademi su izuzetno hranljivi, imaju visok nivo magnezijum, vitamina E i mangana. Imaju pristojnu količinu protein I vlakana. U našimglavama bademovo mleko je fantastično. Nažalost – a ovo važi i za većinu drugih mlečnih oraha – prosečan tetrapak mleka koje se kupuje u trgovini sadrži samo šačicu badema.

U 30g badema:
  • 163 kalorije
  • 6 g ugljenih hidrata:
  • 3,5 g vlakana
  • 14 g masti:
  • 8,8 g MUFA,
  • 3,4 g linoleinske kiseline (LA),
  • 1,1 g SFA
  • 6 g proteina
  • 50% vitamina E
  • 22% vitamina B2
  • 31% bakra
  • 18% magnezijuma
  • 28% mangana

U čaši bademovog mleka:

  • 36 kalorija
  • 1.4 g ugljenih hidrata
  • 2,6 g masti:
  • 1,7 g MUFA,
  • 0,6 g linoleinske kiseline
  • 1.4 g proteina
  • 45% vitamina E (dodato)
  • 17% vitamina A (dodato)
  • 25% vitamina D2 (dodato)
  • 4% magnezijuma
  • 4% mangana
  • 39% kalcijuma (dodato)
  • 8% bakra

Kokosovo mleko

Tradicionalno, kokosovo mleko se pravi pulverizacijojm svežeg kokosovog mesa, mešajući ga sa malo vode i kasnije propuštanjem kroz gazu ili fino cedilo.

Šoljica bogatog, punomasnog kokosovog mleka daje pristojne količine magnezijuma, bakra, cinka, selena i gvožđa, ali morate da shvatite da je potrebno 600 kalorija da biste dobili te hranljive materije.

Mleko od Lanenog Semena

U 30g lana:
  • 151.4 kalorija
  • 8,2 g ugljenih hidrata:
  • 7,7 g vlakana
  • 12 g masti:
  • 2,1 g MUFA,
  • 6,5 g ALA ​​(omega-3),
  • 1,7 g LA,
  • 1 g SFA
  • 5.2 g proteina
  • 39% vitamina B1 (tiamin)
  • 38% bakra
  • 20% gvožđa
  • 26% magnezijuma
  • 31% mangana
  • 13% selena
  • 11% cinka

U šoljici lanenog mleka:

  • 25 kalorija
  • 1 g ugljenih hidrata
  • 2,5 g masti:
  • 1,2 g ALA ​​(omega-3)
  • 5% gvožđa
  • 63% B12 (dodato)
  • 25% vitamina D2 (dodato)
  • 17% vitamina A (dodato)
  • 25% kalcijuma (dodato)

Laneno mleko ima malo više od grama alfa-linolenske kiseline (biljni oblik omega-3) po šoljici.

Mleko od Konoplje

Ovo je mleko od konoplje, proizvedeno mešanjem ne-psihoaktivnih semena konoplje sa vodom i ceđenjem čvrstih materija.

U 30g:

  • 149.1 kalorija
  • 7.8 ugljikohidrata:
  • 7.8 g vlakana (sva vlakna)
  • 10.1 g masti:
  • 1.1 g MUFA,
  • 2.2 g ALA,
  • 4.8 g LA,
  • 0.8 g SFA
  • 7 g proteina
  • 24% vitamina A
  • 63% bakra
  • 50% gvožđa
  • 33% magnezijuma
  • 86% mangana
  • 13% selena
  • 18% cinka

U šoljici mleka od konoplje:

  • 70 kalorija
  • 2.2 g ugljenih hidrata, sva vlakna
  • 6 g masti,
  • 1 g ALA ​​(omega-3),
  • 3 g omega-6
  • 2 g proteina
  • 18% bakra
  • 13% gvožđa
  • 10% magnezijuma
  • 24% mangana
  • plus sve uobičajene vitamine(kalcijum, vitamin D, vitamin A, riboflavin, vitamin B12.

To zapravo i nije tako loše.

Zobeno Mleko

U Americi najpopularnije i široko rasprostranjeno zobeno mleko se zove Oatli. Na internet stranici se objašnjava proces: mlevenjem sirove zobi i dodavanjem enzima za ekstrakciju skroba odvaja se beta-glukan od mekinja, odbacuju mekinje i pasterizuje boca. Ovaj proces zadržava beta-glukane (2 grama vlakana po čaši) i skrob (16 grama ugljenih hidrata po čaši). Jedine mikronutrijente koje reklamiraju su one koje dodaju, uključujući kalcijum, kalijum, vitamin A, riboflavin, vitamin D i vitamin B12; nema naznaka da normalni minerali vezani za zob, kao što su magnezijum, mangan i cink, čine Oati u značajnim količinama

Pirinčano mleko

Pirinčano mleko se dobija mešanjem vode sa kuvanim pirinčem, smeđim sirupom riže i skrobom od braon pirinča. Kao i ostali, jedini pravi mikronutrijenti potiču od onih koje dodaju. Veća je u ugljenim hidratima nego bilo koja druga mleka koju sam našao.

Sojino mleko

Verovali ili ne, od svih popularnih alternativnih  mleka, sojino mleko sadrži najviše hranljivih materija i verovatno je najbliže kravljem mleku.

Sadrži visoko nivo protein I dobro izbalansiran izbor minerala. Pregledom poređenja sojinog mleka, kokosovog mleka, bademovog mleka i mleka od pirinča do kravljeg mleka otkriveno je da je sojino mleko najbliže – uglavnom zato što je sadrži merljive hranljive materije.

U šolji sojinog mleka imate:

  • 74 kalorije
  • 3,6 g ugljenih hidrata;
  • 2 g vlakana
  • 4 g masti
  • 8 g proteina
  • Svi uobičajeni dodaci, kao što su kalcijum, vitamin B12, vitamin D, riboflavin i vitamin A
  • 10% magnezijuma
  • 15% mangana
  • 6% folata
  • 6% kalijuma
  • 19% bakra
  • 10% selena

To ipak nije idealno. Ljudi koji redovno piju sojino mleko imaju tendenciju da završe sa nedostatkom mikronutrijenata. Protein iz sojinog mleka može da pomogne ljudima da izgrađuju mišiće, ali mlečni proteini bolje funkcionišu i pružaju druge koristi imunološkom sistemu. Ne kažem da ne treba da koristite mleko koje nije mleko samo nemojte očekivati nikakve neverovatne zdravstvene koristi od njih

Zaključak:

Ništa na tržištu ili ono što kuvate u vašoj kuhinji neće biti u skladu sa gustinom hranljivih materija kravljeg mleka. Od proteina i zdravih mlečnih masti do desetina mikronutrijenata o kojima znamo i desetina koje još moramo kategorizovati, zamensko bademovo, kokosovo ili laneno mleko jednostavno ne može pobediti.

Dakle, moraćete da promenite pogled na „mleko“ kao celovitu hranu. Nemojte davati svom klincu četiri čaše mleka od konoplje i mislite da zamenjujete kravlje mleko. Nemojte se oslanjati na zamensko mleko za vaš unos hranljivih materija.. Koristi takvo mleko u kafi. pravite proteinske šejkove sa njima. Ukratko, upotrebite mleko na bazi biljnih proizvoda samo kako biste lakše jeli hranu bogatu hranjivim materijama. Pre nego što istrčite da kupite kravje mleko reći ću ovo: ja sam ljubitelj mlečnih proizvoda. Oni su izvor zdravi masti, kalcijuma, vitamina K2 i drugih važnih i korisnih jedinjenja. Ako ga možete koristiti bez problema sa intolerancijom, verovatno bi ga i trebalo jesti. A ako ne možete, možda ćete moći da tolerišete druga mleka životinja, kao na primer kozje mleko. Mnogi ljudi koji ne mogu da piju kravlje mleko mogu da se nose sa kozjim. Vredi probati.

Šta je sa vama? Koje je vaše omiljeno biljno mleko?