„Šta je kolagen?“ je mnogo puta postavljeno pitanje. Ipak, mnogi nemaju jasan odgovor. Tako svi znamo da kolagen pomaže našoj koži i kostima. Ali, da li je to sve?

Pa, ovaj protein krije još tajnih „moći“.

Saznaj šta je kolagen i zašto je dobro da unosiš kolagen putem ishrane.

Šta je kolagen?

Reč kolagen potiče od grčke reči „kolla“, što znači „lepak“. Dok sufiks „gen“ znači „proizvoditi“.

Kao što se može naslutiti iz njegovog naziva – kolagen se u tvom telu ponaša upravo kao lepak. On drži sve na okupu. Tako kolagen čini čak 30% od ukupnih proteina u tvom telu.

Zapravo, kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu. Najčešće se u telu nalazi kao deo mreže drugih proteina i molekula. Ova mreža pruža strukturu ćelijama u svakom tkivu tvog tela. Tako se kolagen nalazi u organima kao što su koža, mišići, kosti, tetive, creva, mozak i srce. Dakle, ovaj protein se nalazi u celom organizmu i tvoje telo ga proizvodi svakog dana.

Zašto je bitan kolagen?

Kako bismo razjasnili zašto je bitan kolagen, vreme ja da objasnimo i šta je to „proteinski promet“. Naime, u telu postoji interakcija između razgradnje i proizvodnje proteina u tkivima. Ova interakcija se naziva proteinski promet. Proteinski promet može biti pozitivan ili negativan. Pozitivan proteinski promet podrazumeva da se više proteina stvara nego što se razgrađuje. Negativan promet znači da dominira proces razgradnje proteina, a ne stvaranja i sinteze.

Ovaj proteinski promet se naravno dešava i sa kolagenom. Dakle, ovaj protein se prirodno razgrađuje, ali tvoje telo neprestano stvara novi kolagen. Međutim, proizvodnja kolagena se smanjuje kako telo stari i dolazi do negativnog proteinskog prometa. To dovodi do pojave bora, ali i problema sa kostima, kao što su oboljenja zglobova.

Ali, ne brini. Pravilan plan ishrane može povećati proizvodnju kolagena.

Šta je kolagen u namirnicama i upotreba u keto dijeti

U mnogim namirnicama se nalaze elementi koji pomažu izgradnju kolagena. Srećom, ako si na pravoj keto dijeti možeš unositi dovoljne količine ovih namirnica i poboljšati proizvodnju kolagena u svom telu.

Ovo su gradivni elementi za kolagen, kao i keto namirnice u kojima se nalaze:

Amino kiseline

Kako bi se formirao kolagen, potrebno je oko 21 amino kiselina. Najbolji način da uneseš amino kiseline je putem keto hrane kao što su tuna, losos, bademi, orasi i lešnici.

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali pomažu u vezivanju aminokiselina, a samim tim i nastanku kolagena. Antioksidativne sposobnosti vitamina pomažu u sprečavanju raspadanja kolagena. Ukoliko redovno spremaš keto recepte, imamo sjajne vesti za tebe. Postoji mnogo keto namirnica koje sadrže vitamine i minerale neophodne za proizvodnju kolagena.

Pa, ako želiš više kolagena u svom organizmu, potrudi se da unosiš keto namirnice sa ovim vitaminima i mineralima:

Vitamin C – pomaže proizvodnju kolagena tako što aktivira ključne enzime za sintezu kolagena i oslobađa molekule koji razgrađuju kolagen. Možeš ga pronaći u keto hrani kao što su brokoli, limun i kelj.

Vitamin E – pomaže rast kolagena u organizmu, a najbolje deluje zajedno sa vitaminom C. Ovaj vitamin se „krije“ u namirnicama poput badema, lešnika i brazilskog oraha.

Kalcijum – omogućava očvršćavanje kolagena u kostima. Nalazi se u parmezanu, semenkama susama i zrnu maka.

Bakar – je neophodan za vezivanje kolagena sa elastinom i stvara ćelije koje oslobađaju kolagen. Bakar možeš naći u lešnicima, brazilskom orahu i indijskom orahu.

Kolagen – 5 benefita za zdravlje

Benefiti kolagena u našem organizmu su brojni. Ovde ti izdvajamo 5 najznačajnijih:

Kolagen pomaže zdravlju kože

Gotovo svima je prva asocijacija na kolagen – koža. Ovome su dosta doprinele brojne reklame za kreme protiv bora i starenja kože. Mi ćemo se ovde osvrnuti na konzumaciju sastojaka koji utiču na stvaranje kolagena u tvom telu.

Naime, brojna istraživanja potvrđuju da konzumiranje ovih sastojaka poboljšava elastičnost kože, smanjuje bore, umanjuje hrapavost kože lica i smanjuje pojavu celulita.

Podržava rast mišića

Proizvodnja kolagena u tvom telu ima veliki uticaj na rast mišića. Tako uz redovno vežbanje i konzumaciju dovoljne količine gradivnih elemenata za kolagen – možeš povećati snagu mišića i smanjiti bol u njima.

Šta je kolagen za zdravlje vezivnog tkiva

Činjenici šta je kolagen u tvom organizmu i koliko je bitan, doprinosi podatak da ovaj protein čini većinu tkiva u tetivama, ligamentima i zglobovima. Zato nedostatak kolagena utiče na opseg pokreta i fleksibilnost. Ukoliko se potrebni sastojci za stvaranje kolagena unose u telo, kolagen ublažava bolove i otoke u zglobovima. Takođe, kolagen pomaže u obnovi tetiva.

Kolagen jača kosti

Kao što smo već napomenuli, kako organizam stari tako se smanjuje proizvodnja kolagena. Samim tim kosti postaju manje elastične.

Međutim, tvoje telo može „nadoknaditi“ ovaj gubitak puteh ishrane. I to unosom pravih sastojaka za kolagen. Na ovaj način pomaže se formiranje kostiju i povećava otpornost od preloma.

Zdrav mozak i kognitivna funkcija

Kolagen je prisutan i u neuronima mozga. Prisustvo kolagena pomaže mozgu da pravilno funkcioniše i sprečava propadanje neurona.

Zato konzumiranje namirnica bogatih elementima potrebnih za kolagen, može pomoći u očuvanju zdravlja mozga.

Nema sumnje da je kolagen u „glavnoj ulozi“ kada je u pitanju struktura tvoje kože, noktiju, tetiva, očiju, srca, mozga i gotovo svakog dela tebe. Zato se nadamo da smo ti odgovorili na pitanje „Šta je kolagen“ i uverili koliko je ovaj protein važan.

Čitaj i dalje naš Blog i ukoliko imaš nedoumice o temi Šta je kolagen, piši nam – tu smo za tebe.