Da bismo saznali šta je keton potrebno je da razumemo otkud on u našem telu. Zapravo, keton je hemikalija proizvedena u jetri. Proizvodnja ketona otpočinje kada nema dovoljno glukoze (šećera) koja bi se koristila kao energija. Odnosno, u stanju ketoze.

Dakle, kada telo oseti da mu je potrebna alternativa za šećer – ono počinje da transformiše masnoću u ketone i koristi ih za energiju. Ali, ako misliš da je neophodno da budeš u ketozi kako bi nastajali ketoni, istina nije baš takva. Ustvari, možda baš u ovom trenutku imaš ketone!

Pa šta je keton? Da li bi trebalo da težiš tome da ih imaš više? Čemu služi?

Saznaj sve u ovom članku.

Šta je keton – šta kažu nauka i praksa

Da odmah pređemo na stvar: Keton je nusprodukt razgrađivanja masti u cilju dobijanja energije. Do ovog procesa dolazi kada je unos ugljenih hidrata nizak, a telo u stanju ketoze.

Evo kako to funkcioniše:

Kada unosiš malo ugljenih hidrata, ili si na dijeti posta, ili nakon jakog treninga – telo u jednom trenutku sagori sve zalihe glukoze i glikogena (uskladišten šećer). Tada počinje da zahteva alternativni izvor energije. A to su masti. Dakle, počinje razgradnja telesne masti. U nauci se ovo naziva beta-oksidacija. Sada se kao gorivo koriste masne kiseline i ketoni koji nastaju u jetri.

Ljudi koji praktikuju keto dijetu upravo iz ovog razloga smanjuju unos ugljenih hidrata – da bi pokrenuli proizvodnju ketona. Tako sagorevanje masti ima pozitivan uticaj na snižavanje krvnog pritiska, smanjenje žudnje za hranom, uvećanje energije i još mnoooogo toga.

Ketoni su opasni?!

Da ne dužimo – nisu! Oni su savršeno sigurna jedninjenja koja se koriste za energiju.

Naravno, napominjemo da ukoliko patite od dijabetesa, obavezno je konsultovanje sa lekarom pre početka keto dijete (ili bilo kojeg načina ishrane sa smanjenom količinom ugljenih hidrata). Razlog je to što nedostatak insulina uzrokuje nakupljanje ketona i glukoze u krvi. O tome pročitaj više ovde.

Zašto telo koristi ketone?

sta su to ketoni

Pa, verovali ili ne – koristimo ketone već nekoliko hiljada godina.

Na primer, naši preci su često imali periode kada hrana nije bila odmah dostupna. Zato je ljudsko telo naučilo da ima i plan B, a to je: kada nestane glukoze, pređi na ketone.

Osim što nam omogućavaju energiju, ketoni povećavaju i mentalne performanse. I to zato što lako stižu do mozga, pa su mu brza i efikasna hrana.Takođe, kada se oslanjaš na ketone – efikasnije sagorevaš masne naslage tokom vežbanja.

Dakle, ketoni su izvor energije ali i podstrek čitavom telu.

Kako da saznaš svoj nivo ketona?

Sada znaš šta je keton, ali kako da saznaš koliko ih imaš u telu? Za to postoje tri načina: putem krvi, daha ili urina. Od ovih metoda, najtačnije je merenje ketona u krvi.

Nivo ketona kreće se od 0 do 3 i više, a broj se izražava u milimolima po litru (mmol/L). Evo koji su to opšti rasponi (imaj na umu da rezultati zavise od načina ishrane, aktivnosti i koliko dugo je telo u ketozi):

  • Negativni nivo ketona: manje od 0.6 mmol.
  • Nizak do umeren nivo ketona: između 0.6 i 1.5 mmol.
  • Visok nivo ketona: 1.6 do 3.0 mmol.
  • Veoma visok nivo: više od 3.0 mmol.

A evo i koje su to prednosti i mane različitih metoda testiranja:

Testiranje krvi

Koristi se lancet olovka i izvadi se mali uzorak krvi. Zatim se pomoću test trake i merača utvrđuje nivo ketona.

Prednosti: Veoma precizan metod. Malo je faktora koji mogu uticati na rezultate.

Mane: Cena tračica može biti nešto viša. Pa je sama metoda skuplja, posebno ako se često testiraš.

Testiranje daha

Koristi se merač daha koji očitava količinu acetona u dahu. To je tip ketonskog tela koje se, ako nije potrebno za energiju, razgrađuje i uklonja iz tela putem daha ili urina.

Prednosti: Potrebno je samo jednom kupiti ovaj merač i možete ga koristiti više puta, bez dodatnih troškova.

Mane: Nije tako pouzdana metoda i najbolje je da je koristiš u kombinaciji sa drugom metodom.

Testiranje urina

Potrebno je urinirati na tračicu koja daje indikaciju o nivou ketona.

Prednosti: Trake možeš nabaviti u većini apoteka i cena obično nije visoka. Metoda je prilično jednostavna i laka za očitavanje.

Mane: Test trake za urin nisu najpouzdanija opcija. Naime, pored upotrebe za energiju, telo i prerađuje (filtrira) ketone kroz urin. Ovo dalje znači da što si duže u ketozi i što bolje telo koristi ketone, to će njihov nivo u urinu biti niži. Pa test može prikazati niži nivo od onog koji ti zapravo imaš u telu. Takođe, na nivo ketona u urinu može uticati i to koliko ste u tom trenutku hidrirani.

Šta je keton – važnost u keto dijeti

keto dijeta ima najlepsi cilj

Kada dostigneš odgovarajući nivo ketona u telu, jako je važno da nastaviš sa pravilnom keto dijetom. Za većinu ljudi, ovo podrazumeva unos od 20 do 50 grama ugljenih hidrata dnevno. Naravno, količina ostalih hranljivih sastojaka će se razlikovati u zavisnosti od programa kojeg se pridržavate.

Zato, ukoliko si već na keto dijeti – samo napred! Nastavi da održavaš odgovarajući nivo ketona, treniraj i drži pogled na cilju! A ako razmišljaš o promeni načina ishrane, prelazak na ketone može biti pravo rešenje za tebe. Imaćeš manju žudnju za nezdravom hranom, veći nivo energije i znatno umanjuješ rizik od povećanog krvnog pritiska. Sve što je potrebno je malo posvećenosti i pravi program.

Ako ti je ovaj post zanimljiv, podeli ga na Fejsbuku. Do sledećeg čitanja, budite zdravi i srećni 🙂