Ako prvi put započinješ keto, odlazak u kupovinu za namirnice bez ugljenih hidrata može biti izazov. Kada uspeh tvoje dijete zavisi upravo od pravilne ishrane, jako je bitno da znaš koja hrana ti pomaže na putu do cilja.

Ovde smo naveli namirnice bez ugljenih hidrata koje su pogodne za keto ishranu.

Tvoja lista za namirnice bez ugljenih hidrata

Većina namirnica sadrži ugljene hidrate. Kada si na keto dijeti važno je da znaš koja hrana ih ima dosta, a koja sadrži ugljene hidrate u malim količinama.

Prvo da razjasnimo: Na osnovu čega znamo da hrana nema ugljene hidratate?

Svaka hrana (osim ulja sa 100% masnoće) sadrži ugljene hidrate makar u tragovima. Tako i proizvodi životinjskog porekla imaju male količine ugljenih hidrata.

Ali, da bi se za neku hranu moglo reći da ima „nula ugljenih hidrata“, ta hrana mora da sadrži manje od 1 grama ugljenih hidrata po porciji.

Na osnovu ovoga, ova lista za namirnice bez ugljenih hidrata obuhvata hranu koja ima manje od 1 ugljenog hidrata po porciji.

Masti i ulja bez ugljenih hidrata

izuzetno zdravo maslinovo ulje

Masti i ulja koja koristiš za kuvanje su jedine namirnice koje zaista nemaju ugljene hidrate. Ali, njihov kvalitet je od velike važnosti.

Ovo su kvalitetne namirnice iz ove grupe: puter sa 100% masti, maslinovo ulje, ulje avokada, ulje oraha makadamije, kokosovo ulje.

Na šta bi trebalo da paziš pri nabavci ulja

Kao što smo već naveli, bitno je da paziš na kvalitet namirnica koje kupuješ. Neka ulja koriste hemikalije tokom nastanka ili neodgovarajuć balans kiselina. Na primer, mnoga biljna ulja sadrže velike količine omega-6 masnih kiselina. Ove masti mogu negativno da utiču na tvoje telo ukoliko se unose u prevelikim količinama.

Zato je dobro da izbegavaš ulja sa visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina: kikiriki ulje, sojino ulje, ulje od uljane repice, kukuruzno ulje.

Takođe, kada kupuješ masti životinjskog porekla potrudi se da nabaviš organske opcije. Na taj način, izbegavaš nezdrave dodatke kao što su hormoni i antibiotici.

Meso

Skoro sve sveže meso nema ugljene hidrate. Ono se sastoji iz proteina i masti. Upravo zato keto ishrana podrazumeva unos ove namirnice.

Naravno, važno je da unosiš kvalitetno meso – od životinja koja se hrane na prirodan način. Kada je sveže meso u pitanju, ovo su namirnice pogodne za keto: govedina, piletina, svinjetina, pačetina, ćureće meso, jagnjetina, teletina, meso divljači.

Namirnice od prerađenog mesa pogodne za keto ishranu: šunka, kobasice, dimljeno meso, feferoni, salama.

Obrati pažnju na ovo kada je meso u pitanju

Pri nabavci mesa vodi računa o kvalitetu mesa, količini aditiva, skrivenim ugljenim hidratima. Potrudi se da meso koje konzumiraš potiče od životinja uzgajanih u prirodnim uslovima, na pašnjacima, bez hormona i antibiotika. Isto tako, vodi računa o dodatim šećerima, začinima, aromama. Sve ovo povećava broj ugljenih hidrata i čini meso manje zdravim.

Morski plodovi

Plodovi mora sadrže velike količine proteina. Takođe, mnogo ovih ukusnih namirnica spada u kategoriju „bez ugljenih hidrata“: som losos, tuna, skuša, bas, sardina sabljarka.

A tu je i širok izbor morskih plodova koji imaju malo ugljenih hidrata i takođe su odlična keto opcija: dagnje, škampi, školjke, jastog, ostrige.

Napitci

Konzumiranje dovoljne količine vode je od neprocenjive važnosti za celokupno stanje organizma. Ali, u redu je konzumirati i druga pića: kafa, čaj, nezaslađena kisela voda, sok bez dodatog šećera.

Pažljivo pri kupovini napitaka

Konzumiranje pića „bez ugljenih hidrata“ je postalo opšteprihvaćeni trend. Ovo su sjajne vesti, ali potrebno je biti obazriv. Na primer, određena pića imaju nalepnice na kojima je istaknuto „nula šećera“ ili „nula ugljenih hidrata“. Ipak, iako nemaju ugljene hidrate – imaju sladak ukus. A ovaj ukus potiče od hemijskog zaslađivača. Ono što je specifično za ovu vrstu zaslađivača je njegovo potencijalno kancerogeno dejstvo.

Zato, pažljivo u odabiru svojih napitaka.

Začini

Svi volimo da dodamo malo ukusa hrani omiljenim začinima. Evo začina koji su pogodni za keto dijetu i ne sadrže ugljene hidrate: origano, so, crni biber, čili u prahu ruzmarin, mirođija, majčina dušica, cimet.

Kako da biraš namirnice bez ugljenih hidrata?

kupovina namirnica

Na osnovu ove liste, sa sigurnošću možemo da kažemo da postoji mnogo opcija za namirnice bez ugljenih hidrata. Međutim, imaj na umu da se neželjeni šećeri vrlo lako mogu „uvući“ u tvoju korpu dok kupuješ namirnice.

Evo nekoliko navika koje će ti pomoći da tu mogućnost svedeš na minimum: Pažljivo proveravaj nutritivne etikete hrane. Obavezno potraži podatke o veličini porcije. Zatim, imaj na umu da se ukupni ugljeni hidrati računaju po porciji. Takođe, uvek pogledaj sastojke hrane. Tako ćeš sigurno naići na par iznenađenja o količini dodatih šećera u nekim namirnicama, i m oći pravilno da odabereš za sebe.

Za kraj

Kao što vidiš, ima mnogo hrane bez ugljenih hidrata. Na tebi je da je pažljivo biraš i opredeliš se za što zdraviju opciju koja tebi odgovara.

Fokusiraj se na visokokvalitetnu hranu i zdrave masti. Ako uz to redovno proveravaš i nutritivne nalepnice – na dobrom si putu ka uživanju u hrani koja pomaže tvom telu.