Kada odlučiš da izgubiš višak kilograma i zapitaš se „Kako smršati bez gladovanja?“, verovatno prvo uroniš u istraživanje raznih načina i najpopularnijih dijeta. Tako možeš naići i na neke dijete koje se mogu činiti efikasnim na kratke staze. Ali da li je tako i na dugoročnom planu?

Ovde ćemo utvrditi šta to podrazumevaju ovakve dijete, kako se one upoređuju sa keto ishranom i kako smršati bez gladovanja.

O kakvim dijetama je reč?

Dok pretražuješ internet u potrazi za dijetom koja ti se čini odgovarajućom može ti zapasti za oko način ishrane koji podrazumeva nizak unos kalorija, ugljenih hidrata i masti. Cilj ovakve dijete je oslobađanje od telesnih masti i podsticanje rasta mišića.

Često je primenjuju bilderi i fitnes modeli, ali joj pribegavaju i drugi ljudi. I to najčešće kada su u potrazi za brzim mršavljenjem. Zapravo, ovu dijetu ne bi trebalo držati tokom dugog vremenskog perioda jer se zasniva na ekstremnom deficitu kalorija. Tako čak i profesionalni bilderi i modeli ovu dijetu primenjuju oko nedelju ili dve dana pre takmičanja. Nikako duže od toga.

Pa da li je onda za tebe?

Dijeta sa niskim unosom kalorija i masti ili keto dijeta: u čemu je razlika?

Najbolji način da odrediš pravu ishranu za sebe je da znaš osnovne principe obe opcije i shvatiš koja najbolje odgovara tvom načinu života.

Osnove keto dijete

Keto dijeta se može primenjivati kao kratkoročni ili dugoročni plan. Glavni cilj keto dijete je da dovedeš svoje telo u stanje ketoze – metaboličko stanje u kojem tvoje telo koristi masti (a ne ugljene hidrate) kao svoj glavni izvor energije.

To možeš postići tako što slediš ishranu sa vrlo malo ugljenih hidrata. Fokus je na unosu zdravog mesa i povrća. Dakle, konzumiraš visokokvalitetne opcije poput govedine, organskih jaja, lososa. Takođe, unos zdravih masti je izuzetno važan: avokado, badem, puter su odlične opcije. Kada je reč o piću, keto ishrana podržava unos vode i čaja i skreće pažnju na važnost hidratacije tela.

Ovo su opšte smernice za keto ishranu, a svakako je najbolje konsultovati se sa stručnjakom i pratiti plan ishrane koji je najbolji za tebe.

Osnove dijete sa niskim unosom kalorija i masti

Princip ove dijete je smanjenje unosa kalorija kako bi se izgubile telesne masti. Ova dijeta uglavnom podrazumeva uklanjanje šećera i hrane sa visokim glikemijskim indeksom iz ishrane. Tako da u „zabranjene namirnice“ spadaju pirinač i beli hleb. Njih možeš zameniti verzijama sa integralnim zrnom. U poželjne namirnice spadaju i sladak krompir, ovsena kaša, pasulj.

Dok si na ovoj vrsti dijete potrebno je smanjiti i unos masti. Ali, kako bi se promovisala proizvodnja hormona rasta (ima veliki značaj za izgradnju mišićne mase), neke verzije ove dijete preporučuju dodavanje zdravih masti u poslednji obrok u danu.

Ipak, ako planiraš da koristiš ovakav tip dijete za gubljenje masti, možda naiđeš na ograničenje u gubljenju kilograma. Naime, što više smanjuješ unos kalorija, to će ti možda biti teže da se oslobodiš viška kilograma. Ovo se može desiti jer tvoje telo može preći u tzv. režim gladovanja. Tada se tvoj metabolizam usporava i pokušava da zadrži svaki preostali deo kalorija u sebi. A to može usporiti brzinu sagorevanja masti.

Takođe, kada unosiš manje kalorija i izbegavaš unos masti velike su šanse da tvoji hormoni gladi (leptin i grelin) neće biti u odgovarajućem balansu. Tako može doći do stalnog osećaja gladi.

Dakle, iako je ovaj tip dijete popularan, on može dovesti do određenih problema.

Kako smršati bez gladovanja?

Jedna od stvari koju ljudi na keto ishrani ističu jeste to da kada se smanji potrošnja ugljenih hidrata i telo uđe u ketozu – želja za ugljenim hidratima opada. Dakle, smanjuje se osećaj gladi jer ti keto dijeta obezbeđuje niži nivo grelina (hormon gladi). Ovo, naravno, olakšava pridržavanje dijete i znači da sigurno nećeš gladovati tokom keto ishrane.

Pored toga, keto dijeta se ne fokusira na brojanje kalorija već na to šta je potrebno tvom telu da bi funkcionisalo na najbolji mogući način.

Zato, kada se zapitaš „Kako smršati bez gladovanja?“ – dobro se informiši i upusti u svoje putovanje ka zdravom životu. Slobodno nam piši za dodatne infomacije i nastavi da čitaš naš Blog gde te čeka puno korisnih tekstova o ishrani.