„Kako smanjiti apetit?“ je često postavljeno pitanje. Bez obzira da li pokušavaš da smršaš, izgradiš mišićnu masu ili samo želiš da se hraniš zdravo – nezasit apetit ti može smetati na putu ka cilju. Ako ne otkriješ način da ga kontrolišeš, želja za hranom te može dovesti do prejedanja i gojenja.

Naravno, i mi znamo za tablete koje „suzbijaju“ apetit. Ali, isto tako znamo da one sadrže velike količine veštačkog kofeina i mogu uticati na nakupljanje tečnosti u organizmu. Za razliku od njih, predstavljamo ti prirodna sredstva i načine koji ti daju odgovor na „kako smanjiti apetit?“. Ove opcije ti na prirodan način pomažu da kontrolišeš želju za hranom i balansiraju hormone „odgovorne“ za osećaj gladi.

Evo kako smanjiti apetit uz prirodna sredstva.

1. Povećaj unos vlakana

Vlakna nose titulu jednih od najzdravijih hranljivih sastojaka. I za to postoji dobar razlog. Ona pružaju brojne benefite kao što su: bolje zdravlje srca, redovna probava, gubitak kilograma, pa i osećaj sitosti.

Naime, vlakna ti pomažu da se osećaš sito jer usporavaju varenje. Hrana bogata vlaknima ostaje duže u stomaku, a ovo naravno suzbija apetit. Uz to, vlakna indirektno deluju kao prirodno sredstvo za suzbijanje apetita: Kada dođu do debelog creva, bakterije razgrađuju vlakna i kao nusprodukt stvaraju masnu kiselinu – acetat. Zatim, acetat putuje do tvog mozga i signalizira hipotalamusu da se osećaš sito.

Ukoliko si na keto dijeti, vlakna možeš unositi putem namirnica kao što su čija seme, laneno seme, avokado.

2. Pridržavaj se Keto dijete

cija semenke

Keto dijeta je jedan od najboljih načina za suzbijanje apetita. Naime, za razliku od dijeta koje zahtevaju drastično smanjen unos kalorija – keto program ti omogućava dovoljan broj kalorija i pomaže u uravnoteženju tvojih hormona tako da ne osećaš nezasitu glad.

Ograničavanje unosa ugljenih hidrata i fokusiranje na unos zdravih masti su glavne smernice tokom keto dijete. A upravo one doprinose stabilnom nivou šećera u krvi, što dovodi do smanjene želje za hranom. Naime, prema jednom istraživanju, nizak nivo šećera u krvi povećava tvoju želju za nezdravom hranom sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Baš zato je keto dijeta efikasna u borbi protiv nezasitog apetita. Jer, kada se pridržavaš keto dijete ti održavaš uravnotežen nivo šećera u krvi i tako sprečavaš drastične padove koji utiču na osećaj gladi.

Osim što ti daje odgovr na pitanje „kako smanjiti apetit“, keto ishrana ti pruža još zdravstvenih prednosti kao što je povećana energija i smanjenje telesne masti.

3. Koristi ove začine

Možda smatraš da su začini tu samo da bi dodali ukus hrani. Pa, treba da znaš da oni čine za tebe mnogo više od toga. Zapravo, dodavanje određenih začina tvojoj ishrani je lak i efikasan način da prirodno smanjiš apetit.

  • Kajenski biber – Kapsaicin je primarno jedinjenje u kajenskom biberu. On utiče na ljutinu ovog bibera, ali ti pomaže u smanjenju apetita. Takođe, dokazano je da ovaj začin pomaže u sagorevanju kalorija i podstiče metabolizam.
  • Kurkuma – Kurkuma je poznata po svojim antiinflamatornim dejstvima, ali može biti od pomoći i kod nezasitog apetita.
  • Cimet – Prema naučnoj studiji, potvrđeno je da glavno jedinjenje u cimetu (cinamaldehid) utiče na smanjenje insulina i povećanje proizvodnje hormona koji prirodno suzbijaju apetit. Takođe, ovo jedinjenje, poput vlakana, usporava brzinu varenja pa ćeš duže imati osećaj sitosti.

4. Probaj prirodne dodatke ishrani

Uzimanje prirodnih dodataka ishrani ti može pomoću u borbi protiv velikog apetita. Naravno, imaj na umu da oni najbolje utiču na apetit ukoliko ih koristiš uz neku od prethodno navedenih opcija.

Ekstrakt zelenog čaja: Zeleni čaj ima sposobnost suzbijanja apetita zahvaljujući tome što sadrži kofein. A, svima je poznato da kofein povećava osećaj sitosti. Ipak, imaj na umu da ekstrakt zelenog čaja sadrži mnogo veću dozu kofeina od šolje zelenog čaja. Zato ga pažljivo i umereno koristi.

Ekstrakt šafrana: Ekstrakt šafrana utiče na smanjenje telesne masnoće i pomaže u smanjenju apetita.

Dakle, ove dodatke ishrani je najbolje da koristiš uz još jednu prirodnu opciju za suzbijanje apetita. Sjajne vesti su i to da, za razliku od tableta za smanjenje apetita, ni jedan od ova dva ekstrakta (kada se pravilno dozira i koristi) nema neželjene efekte.

Suština u kako smanjiti apetit uz prirodna sredstva.

sreca je zdravlje

Hrana bogata vlaknima, začini kao što su kurkuma i kajenski biber i prirodni dodaci ishrani deluju u tvom telu kao prirodni supresori apetita. Takođe, ishrana na keto dijeti ti pomaže da uravnotežiš hormone koji šalju signale za glad. Na taj način, imaš balansirane obroke, ne osećaš se gladno i definitvno ne razmišljaš bez prestanka o hrani. Zato, pomozi svom apetitu i već danas počni da koristiš neku od ovih prirodnih opcija.

Ako želiš još informacija o keto programu, pronađi ih ovde i saznaj šta još, osim smanjenja apetita, keto dijeta može da uradi za tvoje zdravlje.