Menopauza je prirodan period u životu koji donosi brojne promene. Tako hormonalne promene koje tada nastaju uzrokuju još nešto pored čestih promena raspoloženja. One utiču i na nivo insulina, gojenje, količinu energije… Upravo zato je važna ishrana u menopauzi.

Ukoliko se držiš prave ishrane za tebe, možeš značajno sebi da olakšaš prolazak kroz ovaj period.

Šta je menopauza?

Menopauza obično počinje između 45. i 55. godine. Njen početak obeležava prestanak menstrualnog ciklusa.

Tokom menopauze dolazi do hormonalnih i metaboličkih promena koje mogu dovesti do naglih promena raspoloženja, gojenja ili insulinske rezistencije. Baš zato ovaj period nekim ženama može predstavljati pravi izazov.

S obzirom na promene hormona odgovornih za regulisanje menstruacije (estrogen i progesteron) telo se ponaša nepredvidljivo i stvara se fizički i emocionalni stres.

Evo i simptoma po kojima ćeš prepoznati menopauzu: neredovni ciklusi, suvoća vagine, noćno znojenje, pojačana želja za hranom, problemi sa spavanjem, tanjenje kose, promene raspoloženja, usporeni metabolizam.

Srećom, postoji način da se ovi simptomi ublaže. To možeš postići ako je tvoja ishrana u menopauzi odgovarajuća.

Ishrana u menopauzi: gojenje

Za većinu žena, povećanje telesne mase je jedan od simptoma menopauze. Hormonske fluktuacije su uzroci toga. Estrogen je glavni „krivac“. Njegove oscilacije uzrokuju drastične promene zbog uloge ovog hormona u regulaciji insulina, apetitu i metabolizmu. Upravo zato, tokom menopauze kada nivo estrogena opada, dolazi do gojenja.

Insulinska rezistencija i menopauza

Inuslinska rezistencija je takođe stanje koje može nastati tokom menopauze. Insulinsku rezistenciju karakteriše to da tvoje ćelije više nisu osetljive na hormon insulin. A s obzirom da je insulin odgovoran za regulaciju šećera u krvi – dolazi do toga da prisustvo šećera u krvi postaje previsoko i dovodi do niza drugih problema.

Srećom, dijeta koja podrazumeva nizak unos ugljenih hidrata kao što je keto ishrana u menopauzi može sprečiti gojenje, ali i nastanak insulinske rezistencije.

Benefiti keto dijete u menopauzi

ketogena dijeta

Želja za hranom

Tokom menopauze može se desiti da često osećaš žudnju za hranom (slično kao tokom pms-a). Pa možeš sebe uhvatiti kako čezneš za hranom sa velikim udelom ugljenih hidrata – kolačima, tortama. Ili da ne možeš da odoliš izuzetno masnoj hrani – slaninici ili čipsu. U svakom slučaju, to te može dovesti do debljanja, ali i konstantog umora usled nezdrave ishrane.

Tu ti može pomoći keto  diijeta. Ona pozitivno utiče na regulaciju šećera u krvi. Dakle, keto ishrana u menopauzi utiče na smanjenje žudnje za hranom i povećanim osećajem sitosti.

Gubitak težine

Prema istraživanjima, ishrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata predstavlja sjajan izbor tokom menopauze. Jedan od razloga je uticaj ovakve dijete na mišićnu masu.

Naime, mnoge žene koje prolaze kroz menopauzu isprobavaju dijete koje podrazumevaju ograničenje kalorija ili smanjenje unosa masti. Loša strana ovih režima je to što oni gotovo uvek rezultuju i padom mišićne mase. A ovo dodatno opterećuje metabolizam.

Kada je u pitanju održavanje optimalne količine mišića, sigurno je da redovno vežbanje ima glavnu ulogu. A pored toga, dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata takođe utiče pozitivno na održavanje zdravlja mišića.

Energija

Letargija i umor su simptomi koje mnoge žene osećaju toko menopauze. Ovo ne čudi, s obzirom da se hormomni menjanju i telo ulazi u novu fazu života. Sve to crpi tvoju energijju.

Međutim, kada si na keto dijeti, tvoje telo se manje umara.

Zbog čega?

Razlog je jednostavan – kada si u ketozi telo koristi ketone kao izvor energije, a ne glukozu. Primarna razlika je u tome što je glukozi potreban insulin da njome upravlja i da bi se održavao stabilan nivo šećera u krvi. Kada su u pitanju ketoni – nema tih oscilacija kao kod glukoze. Zato što je proizvodnja ketona stalan proces. Na ovaj način, energija se održava tokom celog dana i nema naglih padova i skokova energije.

Ishrana u menopauzi: Sada znaš

da li ste u menopauzi

Stanje ženskog organizma se mnogo puta promeni tokom života. Stalne oscilacije polnih hormona su sastavni deo života svake žene. Zato i ne čudi što se mnoge od nas osećaju umorno i iscrpljeno.

A sve to postaje mnogo naglašenije i očiglendije tokom menopauze.

Ali, priroda nam je podarila načine da se izborimo sa menopauzom. I sama vidiš brojne zdravstvene koristi kada je ishrana u menopauzi odgovarajuća. Zato je najbolje da se držiš plana ishrane koji ti odgovara i uživaš u ovom periodu života.