Keto dijeta se zasniva na visokom unosu masti i niskom sadržaju ugljenih hidrata. U pitanju je odličan način za gubitak viška kilograma, obezbeđivanje više energije i poboljšanje sveukupnog zdravlja. S obzirom da keto dijeta podrazumeva nizak unos ugljenih hidrata, često se postavlja pitanje o tome da li je u redu piti alkohol na keto dijeti.

Odmah ti dajemo odgovor: Alkohol je dozvoljen! Postoji puno napitaka koji su pogodni za keto dijetu. Naravno, bitno je koji alkohol na keto dijeti piješ, kao i količina koju popiješ.

U nastavku ćeš saznati koja te pića mogu izbaciti iz ketoze, a koja ni malo ne utiču na tvoju dijetu.

Alkohol na keto dijeti: Šta mi ne smeta?

Srećom, postoji veliki izbor alkoholnih pića koja imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata. Tako su suva vina i šampanjci/penušava vina odlična opcija za alkohol u keto dijeti. Većina njih ima određeni broj ugljenih hidrata, ali obično nisu u pitanju velike količine.

Evo koji ti još alkohol neće poremetiti keto dijetu:

Vino i šampanjac

Keto dijeta te ne sprečava da uživaš u vinu ili šampanjcu. Ono što je važno, jeste da biraš suva vina. To su ona kojima nakon fermentacije ostaje vrlo malo šećera. Baš zato imaju malo ugljenih hidrata i predstavljaju pogodan alkoho u keto dijeti.

Suva crvena vina koja sadrže malo ugljenih hidrata su kaberne sovinjon, merlot i pinot crni (pinot noir).

Suva bela vina za konzumaciju na keto dijeti su pinot beli, pinot grigio i sovinjon beli.

Destilovani alkohol

Ova pića, ukoliko nemaju zaslađivače (dodate ukuse), možeš piti kada si na keto dijeti: viski, vodka tekila, džin.

Kada su u pitanju rum i rakija, istina je da većina pića ove vrste nema ugljene hidrate. Ipak, postoji mnogo vrsta koje su pune zaslađivača i  mogu sadržati skrivene sastojke koji ti mogu poremetiti dijetu. Zato, pažljivo pri odabiru.

Pivo

Prosečno pivo ima male šanse da se uklopi u keto dijetu. Razlog je, naravno, visok sadržaj ugljenih hidrata. Naime, pivo u proseku sadrži 13 grama ugljenih hidrata po porciji.

Ipak, postoje i piva koja su pogodna za keto dijetu. Opredeli se za lagane opcije (tzv. light piva). Najbolje je da potražiš piva koja sadrže oko 3 grama ugljenih hidrata.

Šta da izbegavaš kada je u pitanju alkohol u keto dijeti?

alkoholi koji jesu i nisu dozvoljeni na keto

Kao što vidiš, ima mnogo opcija za alkohol u keto dijeti.

Ali, postoje i napici koje ćeš sigurno želeti da izbegneš: pina kolada, nesuva vina, sangrija, cosmopolitan, margarita, Bloody Mary.

Sve te opcije imaju dosta ugljenih hidrata i bolje ih izbegavaj.

Saveti za konzumiranje alkohola u keto dijeti

Bez obzira da li si na keto dijeti ili ne, najbolje je da alkohol konzumiraš umereno. Evo još nekoliko saveta, pomoću kojih ćeš uživati u alkoholu i ostati u ketozi.

  1. Pre alkohola pojedi keto obrok

Masti i proteini su ti saveznici pri konzumaciji alkohola. Ukoliko pojedeš keto obrok bogat ovom kombinacijom, usporićeš efekat alkohola i umanjiti metabolički udar na tvoj organizam. Pogledaj odeljak keto recepti i pronađi brojne ukusne obroke.

  1. Obrati pažnju na količinu i sastojke alkohola

Nekada je pravi izazov da tokom izlaska budeš sigurna u to da li je koktel koji naručuješ pripremljen u keto razmerama. Da bi ovo prevazišla, stekni naviku da kada piješ kod kuće – meriš alkohol vagicom. Tako ćeš ostati u okvirima propisanih porcija. Nakon par ovakvih merenja, moći ćeš da proceniš da li je alkohol koji piješ van kuće u okvirima porcije ili ne.

  1. Kalorije su važne

Na keto dijeti, računanje ugljenih hidrata igra veću ulogu od brojanja kalorija. Ipak, alkohol je izuzetak. I to zato što može sadržati dosta kalorija a da toga nisi ni svesna. Tako sa samo nekoliko pića možeš uneti toliko kalorija kao da si pojela jedan obrok. Zato je najbolje da se držiš alkoholnih pića koja imaju malo ugljenih hidrata i malo kalorija.

Zašto je umerenost u alkoholu posebno važna na keto dijeti?

Jasno je da alkohol ne treba konzumirati u velikim količinama bez obzira na tip ishrane na kojoj si. A evo i još razloga da se ispija umereno:

Žudećeš za hranom sa visokim sadržajem ugljenih hidrata

Alkohol je pun tzv. praznih kalorija. Kalorije koje unosiš putem alkohola ti ne nude nikakvu hranljivu vrednost. Baš zato nećeš biti sita i činiće ti se da možeš da pojedeš značajno više.

Umanjuješ sposobnost tela da sagoreva masti

Tvoje telo tretira alkohol kao toksičnu supstancu. Kada uđe u krvotok, telo svu svoju energiju usmerava na preradu alkohola. Tako je sve ostalo „na pauzi“ dok se telo rešava alkohola. Dakle, na pauzi je i varenje hrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Tako tada telo uskladišti taj višak energije u obliku masnoće.

Osim što prestaje sa obradom ugljenih hidrata, telo prestaje i da koristi masti za energiju. Umesto da stvara ketone, telo koristi prazne kalorije koje si unela putem alkohola. A ovo ti sigurno neće pomoći da dostigneš ili održiš ketozu.

Brže ćeš se napiti

Treba da znaš da keto dijeta menja uticaj alkohola na tvoje telo. Kada si u ketozi, alkohol brže i jača pogađa tvoj organizam. Tolerancija na alkohol je niža, a sve to zato što su zalihe glikogena iscrpljene.

Zaključak

pivo kao alkohol

Sada kada imaš bolju sliku o tome kako da napraviš pravilan odabir alkohola i kako on utiče na tebe dok si na keto dijeti, možeš da odlučiš da li i koliko ćeš ga konzumirati.

Ukoliko počinješ keto dijetu po prvi put, razmisli o tome da napraviš pauzu u konzumiranju alkohola. A, ako odlučiš da piješ – neka to bude umereno i uskladu sa našim savetima.

Ako si na keto dijeti tokom dužeg vremenskog perioda ili joj se često vraćaš, ne bi trebalo da imaš probleme sa ispijanjem omiljenog pića. Zapamti samo da budeš odgovorna i vodiš računa o vrsti i količini alkohola koji unosiš.